Zwangerschap… Iets waarvoor we écht dankbaar mogen zijn, maar die toch ook heel lastig kan worden. Hier zijn 10 kwaaltjes die je misschien zal herkennen als je zwanger bent

1. Je komt bij

Onvermijdelijk kom je een aantal kilo’s bij. Of je dat nu wilt of niet. Eigenlijk was dit voor mij het minste van mijn zorgen, omdat ik weet dat ik karakter heb om nadien weer alles op alles te zetten. Bij de eerste zwangerschap was het iets moeilijker, omdat ik nog niet wist hoe mijn lichaam met de gewichtstoename zou omgaan. Je eetlust neemt toe en het is niet altijd zo eenvoudig om te onderscheiden welke kilo’s naar je baby gaan en dewelke zullen blijven plakken. Ik kwam zelf twee keer 16 kg bij en het is helemaal goed gekomen. Waar een wil is, is een weg. Tips hierover komen in een andere blogpost.

2. Hello hormones

We veranderen allemaal in momzilla’s en we kunnen soms heel lichtgeraakt zijn. Stemmingswisselingen en een slecht humeur zijn dagelijkse koek. Niet de hele dag elke dag, maar toch elke dag wel een keertje. Kleine dingen zoals je partner die iets voor je doet, werken al op je zenuwen. Waarom? Geen flauw idee!

Als ik nu terugblik op mijn zwangerschappen, vond ik het ergste kwaaltje toch de hormonen. Ik was echt een dramaqueen!

Bo Ackaert

3. Ik ga nu even een dutje doen

Vermoeidheid is het ergste in het eerste trimester, neemt af in het tweede en is weer prominenter op het einde van het derde trimester. Dit is volstrekt normaal. In het eerste trimester moet je lichaam namelijk een volledig mensje creëren! Dat vergt heel veel energie van je. Zorg dat je voldoende water drinkt en luistert naar je lichaam. Het spreekt voor zich dat het einde ook heel vermoeiend is, zeker als je al één of meerdere kinderen hebt. Probeer van elke gelegenheid gebruik te maken om echt te rusten, want de bevalling is een ingrijpende gebeurtenis. Als je oververmoeid bent van tevoren, dan crash je nadien. Dat willen we vermijden.

4. Draait de wereld of draai ik?

Toen ik zwanger was van mijn zoontje, heb ik niets gemerkt van misselijkheid of overgeven. Beide kwaaltjes komen erg vaak voor en in de tweede zwangerschap, van mijn dochtertje, kreeg ik er ook mee te kampen. Ik was echt heel misselijk, maar kon niet overgeven. Een vloek of een zegen, want misschien voel je je wel beter nadat je even hebt kunnen overgeven? (laat het weten in de comments) Hoe dan ook, het komt in de meeste gevallen niet meer voor na de vierde maand. Je moet erdoor!

5. Rugpijn

Je baby’tje groeit en bij de een wordt het al wat strakker dan bij de ander. Al je organen moeten wijken voor de groeiende baarmoeder waardoor rugklachten niet zo uitzonderlijk zijn. De druk op je onderrug kan soms echt te veel worden en naar het einde van de zwangerschap toe, vind je geen enkele positie meer die enigszins comfortabel is. Je kan er helaas weinig aan doen. Een kinesist kan je eventueel helpen, maar ik zou hier persoonlijk opnieuw aanraden om te rusten. Het is niet omdat het er miljoenen vrouwen je voor deden, dat het niet zwaar is!

6. Mijn keel staat in brand

Zure oprispingen. Ik hoop dat je hier zelf van gespaard bent, maar ik alvast niet… Dat was het meest vervelende kwaaltje in mijn beide zwangerschappen. Het ontstaat opnieuw omdat al je organen, inclusief je maag moeten wijken voor je groeiende baarmoeder en daardoor komt het maagzuur vaak naar boven. Je leert snel welke voeding je best kan vermijden om de last te verminderen. Tomaten, citrusvruchten, chocolade en suikerrijke snacks kon ik maar best vermijden.

7. Spoel ik door of niet?

Je moet veel water drinken in het belang van je lichaam en in dat van je baby, maar zelfs als je dat niet doet, moet je minstens één keer per uur naar het toilet. Naar het einde van de zwangerschap toe, als je baby dus groter wordt en meer druk uitoefent op je blaas, kan dat zelfs nog (veel) meer zijn. Het is vervelend, maar het doet geen pijn. Hou het in elk geval niet op, zodat je geen blaasontsteking krijgt! Zwangere vrouwen zijn daar namelijk gevoeliger aan.

8. Constipatie

Helaas kun je tijdens de hele zwangerschap geconstipeerd zijn. Je kan hier de natuur een handje helpen. Lees het in mijn blogpost ‘Zo kom je de zwangerschap door’

9. Dat was een elleboog

Ook hier kun je niet omheen. Je baby’tje groeit en neemt exact de ruimte in dat het nodig heeft, ter ontgoocheling van je ribben. Je kan veel last hebben van je bewegende baby in je ribbenkast, waardoor je soms niet weet hoe je je lichaam moet buigen om de last te verminderen. Ik kon op het einde van mijn eerste zwangerschap niet meer met de auto rijden omdat ik me niet kon concentreren op de baan. Ik dacht alleen maar aan hoe ik die hiel uit mijn maag kon krijgen.

10. Last but not least

Je bent zwanger, je hebt maar liefst negen maanden geen menstruatie. Joehoe! Je denkt dat je er daarmee van af bent, helaas… Niet iedereen, maar velen ervaren heel wat verschillende vormen van witverlies. Waarschijnlijk moet je gedurende 9 maanden inlegkruisjes dragen en misschien wel meerdere per dag. Bij sommige vrouwen kan de afscheiding er zelfs uitzien als licht bloedverlies. Als je je zorgen maakt, ga dan zeker naar je arts. Beter een keertje te veel, dan te weinig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *