Als je zwanger bent, krijg je misschien te maken met heel wat kwaaltjes. Deze tips kunnen je helpen om ze op een goedaardige manier te verlichten.

1. Drink veel water

Hoewel het tegenstrijdig is, aangezien je sowieso al vaker moet plassen, is het toch belangrijk om veel water te drinken. Minstens anderhalve liter per dag en bij voorkeur twee liter als je groter bent dan 165 cm is aangeraden. Water heeft heel wat voordelen. Uit mijn persoonlijke ervaring heb ik gemerkt dat veel water drinken helpt tegen de volgende dingen – specifiek in de zwangerschap:

  • helpt tegen misselijkheid als je zo veel mogelijk gehydrateerd blijft. Je lichaam heeft meer vocht nodig omdat het hard werkt om een klein mensje te maken.
  • helpt tegen plotse hoofdpijn. Hoofdpijn komt onder andere voor als je lichaam aan het uitdrogen is.
  • helpt tegen droge huid.
  • helpt je om je voeding gecontroleerder te verteren, waardoor je minder snel een opgeblazen gevoel hebt.
  • helpt ook om je minder vermoeid te voelen.

2. Drink vers gembersap

Elke dag een shot versgeperste gember zorgt ervoor dat je met een goed gevoel aan de dag kan beginnen. Het helpt je om je energiek te voelen. Daarnaast is het bewezen dat gember helpt tegen (ochtend)misselijkheid. Veel middeltjes tegen misselijkheid bevatten gember, maar als je het mij vraagt, gaat er niets bovenop vers van de pers.

Persoonlijk vind ik de natuurlijke gembersap van G’nger de beste. De gembersap van G’nger is 100% bio en bevat geen toegevoegde suikers. Deze laatste veroorzaakt schommelingen in je insuline niveau, waardoor de kans op vermoeidheidsdipjes zo weer verhoogd worden.

Verse gember

3. Riopan

Ik kon niet functioneren zonder Riopan. Dit middeltje verzacht zure oprispingen vrijwel onmiddellijk na inname. Je mag dit tot 4 keer per dag gebruiken en kun je zonder voorschrift kopen in de apotheek.

4. Ijzersupplement

Vanaf het tweede trimester, maar vooral in het derde trimester, komt het bij veel vrouwen voor dat ze een tekort aan ijzer hebben. Dit veroorzaakt enorme vermoeidheid en daarom laat je dit best controleren in je bloed. Een arts schrijft je een ijzersupplement voor, bijvoorbeeld Tardyferon. Toen ik deze drie dagen gebruikte, voelde ik me een ander mens. Ik kon plots weer meer normale dingen doen en voelde me veel minder moe.

5. Magnesium

Dit is ook een interessant supplement. Magnesium vermindert spierkrampen en helpt je tegen vermoeidheid.

Als je geen supplement wil nemen, vind je magnesium in heel wat voedingsmiddelen! Via deze link vind je in welke 10 producten er het meest op een natuurlijke manier magnesium voorkomt.

Om actief te blijven, en te blijven, en te blijven en…

6. Kamillethee

Als je zwanger bent, kun je last hebben van constipatie. Het hormoon progesteron maakt je darmen ‘lui’ en je darmen hebben ook minder ruimte door je groeiende baarmoeder. Als je een ijzersupplement neemt, kan dit kwaaltje zelfs nog zwaarder doorwegen. Kamillethee is heel goed voor je darmflora en het zorgt voor een betere stoelgang.

7. Paracetamol

Als je hoofdpijn hebt of ergens anders echt last ondervindt, zoals pijn t.h.v. je onderrug of pijnlijk stijve spieren, neem dan paracetamol (Dafalgan). Je hoeft echt niet aanhoudend af te zien, maar doe het niet om de haverklap. Contacteer je arts als je je zorgen maakt en vraag altijd advies als je pijnstillers of geneesmiddelen wil gebruiken.

8. Eet gezond

We weten allemaal dat gezond eten belangrijk is om ons lichaam alle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen te kunnen geven die het vraagt. Meer dan anders vraagt je lichaam nu om deze nutriënten. Alle stoffen gaan namelijk eerst naar je baby en pas daarna naar jou. Zorg in de eerste plaats dat je genoeg eet en dat je luistert naar je lichaam!

Extra tip: Als je zin hebt in vette voeding, probeer dan noten of zwarte chocolade te eten. Deze zullen je ‘zin’ inlossen en je hebt je lichaam een veel betekenisvollere snack gegeven dan als je zou toegeven aan chips of koekjes.

Bo Ackaert

9. Beweeg

Hoe moeilijk het ook kan zijn, vooral op het einde van de zwangerschap, probeer te bewegen. Nee, je moet geen marathon gaan lopen en zware krachttrainingen gaan doen, maar als je niet meer zo mobiel bent, probeer dan minstens een half uurtje per dag te gaan wandelen. Zoals altijd, moet je luisteren naar je lichaam. Jij voelt het best aan wat je nog aankan en wat niet. Zit in elk geval niet in met je fysieke toestand, die komt zeker en vast weer terug zoals voorheen nadat je hersteld bent van de zwangerschap én bevalling.

Bewegen is belangrijk om toch in zekere mate je conditie te stimuleren, ook al is die niet meer zoals voor de zwangerschap. Daarnaast is het risico op spataderen, zwangerschapsdiabetes en -vergiftiging ook aanzienlijk kleiner bij vrouwen die regelmatig de benen strekken!

Groepslessen tijdens de zwangerschap kunnen ook ontspannend zijn

10. Het is leven in je buik!

Het mentale kan een heel grote invloed hebben op je fysieke toestand, wist je dat? Probeer jezelf eraan te herinneren dat je dit allemaal moet doorstaan in functie van nieuw, fragiel leven. Leven die ontstaan is uit liefde (of een beetje uit wetenschap, maar dat is in feite ook uit liefde en vanuit de kinderwens). Op het moment dat je je baby’tje vast houdt in je armen, zal je al die kwaaltjes meteen ‘vergeten’.

Als je je kindje in de ogen kijkt en die pure, onvoorwaardelijke liefde voelt… dan besef je dat er werkelijk niets mooiers is in de hele wereld dan dat. Daarvoor doe je het allemaal zo nog eens over.

Relativeer dus je klachten en hou je focus op het doel van dit alles!

Heb je nog meer tips, vragen of opmerkingen bij dit artikel? Laat het me weten in een comment hieronder!

Door @boackaert

Persoonlijke ontwikkeling & mindset coach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *